Η πανδημία του covid-19 εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει αφήσει «βαθιά» το στίγμα της σε όλη την υφήλιο και με σοβαρές επιπτώσεις φυσικά και στην Ελληνική κοινωνία. Από αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και το Ελληνικός αθλητισμός με την αγωνιστική δραστηριότητα να επηρεάζεται, πρωταθλήματα να διακόπτονται και να ματαιώνονται και αθλητές, προπονητές, παράγοντες και σωματεία να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Σε ότι αφορά το χώρο του ποδοσφαίρου αν και το πρωτάθλημα της Super League 1 διεξάγεται τη φετινή αγωνιστική περίοδο κανονικά έστω και υπό ιδιαίτερες συνθήκες, τα πρωταθλήματα υποδομής της Super League 1 ειδικότερα και του ποδοσφαίρου και αθλητισμού γενικότερα έχουν κυριολεκτικά «τιναχτεί στον αέρα»! Οι νεαροί αθλητές σε όλα τα σπορ έχουν σταματήσει την αγωνιστική τους δραστηριότητας από το περασμένο Φθινόπωρο. Αναστολή της αγωνιστικής δραστηριότητας που έχει να κάνει μόνο με τους αγώνες αλλά και με τις προπονήσεις και κάθε είδους οργανωμένης άσκησης, με επιπτώσεις που δεν θα είναι μικρές στην αγωνιστική εξέλιξη αρκετών ταλαντούχων αθλητών και με κίνδυνο απομάκρυνσης από τον αθλητισμό ακόμη περισσότερων παιδιών και νέων!

Γι’ αυτό το λόγο το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις εγκαταστάσεις του Αστέρα Τρίπολης και μίλησε με τον Υπεύθυνο Ακαδημιών του Αρκαδικού συλλόγου κ. Χρήστο Νικολάου, για την κατάσταση που βιώνουν λόγω της πανδημίας με τον κορωνοϊό και τα τμήματα υποδομής του Αστέρα. Με την παρουσία μας στις εγκαταστάσεις των ακαδημιών του Αστέρα οι άδειοι χώροι και η παντελής απουσία παιδιών και νέων που αποτελούν τη μεγάλη «οικογένεια» των ακαδημιών του Αστέρα, προκάλεσε είναι αλήθεια ένα περίεργο συναίσθημα, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Νικολάου.

 

«Τα παιδιά των υποδομών λόγω αυτής της κατάστασης δεν είναι στην καλύτερη ψυχική τους κατάσταση»

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Χρήστος Νικολάου σχολίασε την κατάσταση που βιώνουν τα τμήματα υποδομής λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, λέγοντας: «Για εμάς είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί έχουμε παιδιά στα οποία έχει επενδύσει ο σύλλογος, αλλά και τα ίδια έχουν τη διάθεση να εξελιχθούν αγωνιστικά. Βλέπουμε μια μεγάλη ανησυχία για τα παιδιά που είναι στα πρόθυρα της πρώτης ομάδας και είναι να αξιολογηθούν φέτος όπως η χρονιά του 2002, η οποία θα έπαιζε φέτος όλο το πρωτάθλημα.». Ο κ. Νικολάου σχολίασε ότι τα παιδιά δεν είναι στην καλύτερη δυνατή ψυχολογικής τους κατάστασης λόγω αυτή της αναστολής της αθλητικής και αγωνιστικής δραστηριότητας.

Με δεδομένο ότι όχι μία σεζόν αλλά και η περσινή στην οποία διακόπηκαν τα πρωταθλήματα στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή τους και με τον Αστέρα Τρίπολης ειδικά σε ότι αφορά την Κ17 να πραγματοποιεί πρωταγωνιστική πορεία που τελείωσε άδοξα, για να μας ενημερώσει ο κ. Νικολάου ότι: «την περσινή χρονιά η Κ17 βρέθηκε σε θέση final-4, στο οποίο δεν θελήσαμε να συμμετάσχουμε με τον τρόπο που έγινε. Ήταν παρ’ όλα αυτά μια ανταγωνιστική ομάδα και πιστεύουμε σ’ αυτά τα παιδιά και περιμένουμε πράγματα. Βέβαια το πιο μεγάλο πρόβλημα το έχει η χρονιά 2002 η οποία είναι η τελευταία τους χρονιά στην Κ19, μια περίοδος σημαντική για να κριθούν για το αν θα γίνουν επαγγελματίες ή αν συνεχίσουν στο σύλλογο. Γενικότερα για το τι μπορούν να δείξουν αγωνιστικά και την περαιτέρω ποδοσφαιρική τους πορεία.».

Για το τι μπορεί να γίνει πλέον με αυτά τα παιδιά ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Όσα παιδιά ήταν επαγγελματίες ήδη τα έχουμε ενσωματώσει με την πρώτη ομάδα. Για τα υπόλοιπα παιδιά όντως υπάρχει θέμα σοβαρό. Έχουμε δει ότι δεν είναι στην καλύτερη ψυχική κατάσταση. Σωματικά από την πλευρά μας έχουμε φροντίσει να τους δώσουμε ειδικά προγράμματα στο κάθε παιδί. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για την μεθοδολογία των ασκήσεων, το καθημερινό πρόγραμμα που το στέλνουμε ηλεκτρονικά, ενώ τους τσεκάρουν και οι προπονητές φυσικής κατάστασης. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά τα παιδιά, αλλά αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ποδοσφαιρική προπόνηση η οποία απαγορεύται, αφού δεν επιτρέπεται ούτε σε 2-3 παιδιά να έρθουν και να κάνουν έστω πάσες με τη μπάλα.».

 

Σενάρια για μικρά πρωταθλήματα, λογικό το σενάριο δανεισμού παικτών για να μην χαθεί εντελώς η χρονιά…

Ο κ. Νικολάου ρωτήθηκε για το αν στον Αστέρα έχουν «εικόνα» για το αν επανεκκινήσουν τα μικρά ηλιακιακά πρωταθλήματα ή όχι. Επίσης του τέθηκε το ερώτημα για το πώς θα έβλεπε την περίπτωση παιδιά της Κ19 να μπορούσαν τουλάχιστον έστω και ως δανεικοί να συμμετείχαν με ομάδες μικρότερων Εθνικών κατηγοριών όπου τα πρωταθλήματα προβλέπεται να επανεκκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην χαθεί ολόκληρη η χρονιά ή για το αν και ο Αστέρας έχει δεχθεί προτάσεις.

Το σχόλιο του υπευθύνου των ακαδημιών του Αρκαδικού συλλόγου είχε ως εξής: «Έχουμε συνεχή επικοινωνία με τον υπεύθυνο της λίγκας για τις μικρές ηλικιακές κατηγορίες. Έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια, ώστε να αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα. Το πρώτο σενάριο για την Κ19 τουλάχιστον προβλέπει το να χωριστούν οι ομάδες σε δύο ομίλους των 7 ομάδων. Με 12 παιχνίδια για κάθε όμιλο και στη συνέχεια ένα final-4. Αν δεν υπάρξει χρόνος το επόμενο σενάριο προβλέπει δύο όμιλοι των 7 ομάδων με έξι παιχνίδια. Αντίστοιχα σενάρια υπάρχουν και για την Κ17 και Κ15, τα οποία εξαρτώνται από την εξέλιξη της επιδημιολογικής κρίσης.». Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε λογικό σενάριο την προοπτική παραχώρησης νεαρών παικτών με μορφή δανεισμού σε ομάδες Εθνικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, προκειμένου να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους, ωστόσο αν η Super League δεν ενημερώσει οριστικά τις ομάδες για το αν θα διεξαχθούν τελικά ή όχι τα μικρά ηλικιακά πρωταθλήματα, δεν μπορεί η ομάδα να προχωρήσει σε παραχωρήσεις παικτών.

Γενικότερα πάντως όπως μας τόνισε ο κ. Νικολάου η κατάσταση είναι δύσκολη για τα παιδιά των υποδομών που έχουν επενδύσει όλο τους το είναι προκειμένου να προσπαθήσουν να ζήσουν από το ποδόσφαιρο. Έχουν αφήσει τις οικογένειές τους, πραγματοποιούν μια ζωή ανθρώπου που κάνει πρωταθλητισμό και όλα αυτά βλέπουμε να έρχονται σε μια λεπτή ισορροπία.

 

«Μεταβατική προβλέπεται η επόμενη σεζόν για τα τμήματα υποδομής»

Ο κ. Νικολάου μας είπε ότι δέχεται συνεχώς αυτή την αγωνία από τα παιδιά και ο ίδιος από την πλευρά του όπως και οι προπονητές της ομάδας να προσπαθούν να δώσουν κουράγιο, ελπίδα και ανθρώπινα να αντιμετωπίζουν αυτές τις ανησυχίες των παιδιών. Παράλληλα μας ανέφερε ότι έχει γίνει από τον Αστέρα ένα αίτημα στην διοργανώτρια αρχή προκειμένου να διευκολυνθούν οι αθλητές της Κ19. Συγκεκριμένα είπε: «Κάθε χρόνο η διοργανώτρια αρχή επιτρέπει τρία παιδιά από τη μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία να παίζουν στο πρωτάθλημα της Κ19 και έχουμε ζητήσει να αυξηθεί ο αριθμός αυτούς στους πέντε ίσως και παραπάνω αν το σκεφτούμε, έτσι ώστε να δώσουμε μία ευκαιρία στο πρωτάθλημα που αρχίζει του χρόνου το οποίο ελπίζουμε να είναι φυσιολογικό, αλλά να δώσουμε σε κάποια παιδιά ακόμη ένα χρόνο συμμετοχής.».

Για το αν η πανδημική κρίση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ποδοσφαιρική εξέλιξη των ταλαντούχων και ιδιαίτερα ελπιδοφόρων ποδοσφαιριστών, ο κ. Νικολάου απάντησε θετικά σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες υπάρχει μια διδακτέα ύλη όπως το σχολείο. Ξεκινάει από τα απλά και πηγαίνει στα πιο σύνθετα. Άρα σε όλες τις ηλικίες έχουμε χάσει διδακτέα ύλη και σε ότι αφορά την τεχνική και τακτική. Είναι σαν να μην έχουν πάει καθόλου σχολείο τα παιδιά.». Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι η αγωνιστική εικόνα των παιδιών μετά την πανδημία, δεν θα είναι η ίδια όπως πριν την πανδημία, καθώς θα χρειαστεί να περάσει ένα διάστημα όπου μεταξύ άλλων τα παιδιά θα χρειαστεί να ξεπεράσουν και στο «σοκ» που έχουν υποστεί.

Στο αν η επόμενη σεζόν σε ότι αφορά τα πρωταθλήματα υποδομής αναμένεται να είναι μια μεταβατική περίοδο για ομάδες και αθλητές ο υπεύθυνος ακαδημιών του Αστέρα Τρίπολης συμφώνησε και σχολίασε ότι και την επόμενη σεζόν φαίνεται ότι δεν θα είμαστε απολύτως ελεύθεροι, αλλά ελπίζει ότι θα υπάρχει κάποια σχετική ελευθερία κινήσεων και διεξαγωγή προπονήσεων με τα όλα μέτρα προστασίας. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι ο Αστέρας έστω και η διεξαγωγή προπονήσεων να είναι μόνο εφικτή, θα αναλάβει την ευθύνη να τηρεί όλα τα μέτρα προστασία με την υποβολή μεταξύ άλλων και των διαγνωστικών τεστ.

 

Απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον όσοι δραστηριοποιούνται με τον οργανωμένο αθλητισμό

Στηριζόμενος σε μια μελέτη που αναφέρει ότι ο δείκτης θετικότητας στον αθλητισμό αγγίζει μόλις το 0,5% από όλους όσους συμμετέχουν, ενώ την ίδια ώρα στις 22/03 ο δείκτης θετικότητας στον γενικό πληθυσμό άγγιζε το 12,3% χωρίς να έχει ελεγχθεί όλος ο πληθυσμός, ο κ. Νικολάου εξέφρασε το δικό του εύστοχο συλλογισμό αναφέροντας: «Όσο βάζεις κομμάτια του αθλητισμού στην επανεκκίνηση με τεστ και όλα τα μέτρα και όσο περισσότεροι αθλητές μπαίνουν στις προπονήσεις και τους αγώνες. Θα έχεις αφ’ ενός και ένα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που θα κάνει τεστ και αφ’ εταίρου θα βγάζεις από το γενικότερο πληθυσμού όπου δεν αποτελεί απόλυτο ελεγχόμενο περιβάλλον κόσμο. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο προστατεύεις ένα κομμάτι του πληθυσμού, καθώς δραστηριοποιείται σ’ ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον.».

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι υπάρχει παράπονο, αν όχι θυμός και αγανάκτηση από το «πάγωμα» τόσο καιρό της δραστηριότητας στα τμήματα και πρωταθλήματα υποδομών. Οι άνθρωποι σ’ αυτό το χώρο βλέπουν να επανεκκινούν σταδιακά η Football League, η Γ’ Εθνική και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Παράλληλα ο κ. Χρήστος Νικολάου, τόνισε ότι παράλληλα με τα πρωταθλήματα υποδομών, είναι και οι μικρές Εθνικές ομάδες, σχολιάζοντας: «Δεν παύει να έχεις ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου σου το οποίο θα κληθεί να πάει να παίξει σ’ αυτές τις ηλικίες με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όταν αυτά τα παιδιά 2002, 2003, 2004, 2005, σε άλλες χώρες προπονούνται και έχουν πρωταθλήματα σε εξέλιξη, εσύ έχεις δύο χρόνια να παίξεις κανονικά, τότε και το ποδόσφαιρο στη χώρα σου θα πάει δύο χρόνια πίσω.».

 

«Μας λείπουν τα πιτσιρίκια του Αστέρα Τρίπολης»

Τέλος ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτησή μας και στις μικρές ακαδημίες του συλλόγου, σχολιάζοντας ότι τα πιτσιρίκια λείπουν από τους ανθρώπους του συλλόγου. «Σ’ αυτές τις ηλικίες είναι πιο αθώα και πιο όμορφη η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Εμείς χαιρόμαστε με τη χαρά τους. Τα ακούγαμε να “τιτιβίζουν” στις εγκαταστάσεις της ομάδας. Έχουμε ερημώσει και σ’ αυτό το κομμάτι.», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο για να σχολιάσει και να προτείνει παράλληλα: «Έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση υπάρχουν κίνδυνοι και για την ψυχική και για την σωματική υγεία τους. Θα πρέπει η πολιτεία να μην κλείνει υπαίθριους χώρους. Πλέον αποτελεί ευκαιρία θα έλεγα και όχι ευθύνη στους γονείς να παίξουν με τα παιδιά τους. Δυστυχώς η ενασχόληση με τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια να παίξουμε με τα παιδιά μας. Γι’ αυτό ας το δούμε σαν ευκαιρία να πιάσουμε ο «νήμα» μιας άλλης σχέσης και να παίξουμε.».

Τόνισε ότι ο περιορισμός της κίνησης και την ίδια ώρα οι πολλές ώρες στο σπίτι όπου περνούν ώρες τρώγοντας, μπορεί να αναδείξει το φαινόμενο των υπέρβαρων παιδιών με επιβαρυμένη την υγεία. Γι’ αυτό το λόγο επισημάνθηκε στους γονείς, ότι θα πρέπει να διατηρήσουν τα παιδιά τους κοντά σε κάθε είδους δραστηριότητα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι γονείς να μην το δουν σαν αγγαρεία, αλλά σαν ευκαιρία να γίνουν λίγο παιδιά, να παίξουν, να διασκεδάσουν και να χαρούν τα παιδιά τους . «Προσωπικά και με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού όσο ανησυχία έχω για τα παιδιά των ακαδημιών, άλλη τόση ανησυχία έχω και για τα παιδιά που λείπουν από τον αθλητισμό και την πορεία της σωματικής και ψυχικής υγείας τους.» ήταν το σχόλιό του κ. Νικολάου κλείνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here