Με πολύ μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν παράλληλα το 2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νεστάνης, καθώς και το 4ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Αναρρίχησης στο Αναρριχητικό Πάρκο Βουλωμένης, το τριήμερο 30/05 με 01/06/2025. Μια τριήμερο δράση με βασική πρωταγωνίστρια την αναρρίχηση, αλλά την ίδια ώρα και με πάρα πολλές δράσεις στις οποίες είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν όχι μόνο οι συμμετέχοντες του Φεστιβάλ, αλλά και οι επισκέπτες που έζησαν από κοντά τη μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης.
Μετά το αρχικό άγχος και προβληματισμό για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν το συγκεκριμένο τριήμερο και μετά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της περασμένης Πέμπτης στην περιοχή, τη θέση τους πήραν η ανακούφιση και μεγάλη ικανοποίηση από το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Το τριήμερο αποδείχθηκε υπέροχο με αρκετές συμμετοχές και στις δύο διοργανώσεις που εξελίχθηκαν παράλληλα
Το Σάββατο (03/06) με επιτυχία το 2ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Αναρρίχησης…
Στον ΕΟΣ Τρίπολης ανατέθηκε φέτος από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, η διοργάνωση του 4ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναρρίχησης Βράχου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΣ Τρίπολης διοργανώνει αγώνα αναρρίχησης βράχου σε εθνικό επίπεδο, είναι όμως η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται στη Νεστάνη με διοργανώτρια πόλη την Τρίπολη.
Αυτό σύμφωνα με τους ανθρώπους του Αρκαδικού συλλόγου, είναι το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών που ξεκίνησαν πριν από δεκαετίες και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα με την πολύτιμη στήριξη του Δήμου Τρίπολης για τη δημιουργία του Αναρριχητικού Πάρκου Νεστάνης, συνεχίστηκαν με το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νεστάνης το οποίο από φέτος στηρίχθηκε εκτός από το Δήμο Τρίπολης και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παράλληλα είναι αποτέλεσμα και της ουσιαστικής δουλειάς που γίνεται από στα αγωνιστικά τμήματα του ΕΟΣ Τρίπολης, με σημαντική συγκομιδή μεταλλίων κάθε χρόνο και με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Συλλόγων στην αναρρίχηση βράχου από τον ΕΟΣ Τρίπολης το 2023.
► Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Πανελληνίου πρωταθλήματος Αναρρίχησης στη Νεστάνη μπορεί να διαβάσει κανείς ΕΔΩ.
Πόπη Δηλαβεράκη: «Εξαιρετικό το αναρριχητικό πεδίο Νεστάνης – Δεν υπάρχει κάτι που να χρειάζεται βελτίωση»
Παρουσία στην Τρίπολη και το Αναρριχητικό Πάρκο της Βουλωμένης στη Νεστάνη, έδωσε το Σάββατο (31/05) και η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης κα Πόπη Δηλαβεράκη, η οποία μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το αναρριχητικό πεδίο της Νεστάνης, λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Το πεδίο της Νεστάνης είναι εξαιρετικό. Κοντά στην Αθήνα και στο κέντρο της Πελοποννήσου και άρα είναι αρκετά εύκολη η πρόσβαση από όλη τη Ελλάδα. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στα βράχια. Η θέση του μπροστά στο Πάρκο της Βουλωμένης είναι εξυπηρετική για διοργανώσεις τέτοιου είδους.». Σε σχετική ερώτηση η Πρόεδρος της ΕΟΟΑ είπε ότι πραγματικά δεν υπάρχει κάτι που να θέλει βελτίωση, με τα βράχια τέλεια, τον χώρο απίστευτο και εξαιρετική του δουλειά από τους συλλόγους της περιοχής.
Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη διοργάνωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος αναρρίχησης είπε ότι έχει γίνει πολύ καλή οργάνωση από τον ΕΟΣ Τρίπολης και συνδυάστηκε ιδανικά με το 2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης της Νεστάνης. Μίλησε για την ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα.
Κώστας Τζιούμης: «Οι συμμετέχοντες θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές μας»
Εμφανώς ικανοποιημένος από την οργάνωση και την επιτυχή εξέλιξη και έκβαση της διοργάνωσης τόσο του 2ου Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νεστάνης, όσο και του 4ου Πανελληνίου πρωταθλήματος Αναρρίχησης, ήταν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης.
Στις δηλώσεις του ο κ. Τζιούμης σχολίασε ότι αισθάνεται πραγματικά δικαιωμένος, γιατί όσα είχαν πει οι άνθρωποι του ΕΟΣ Τρίπολης, σιγά-σιγά γίνονται πράξη, τόσο για το Φεστιβάλ Αναρρίχησης, όσο επίσης και για το γεγονός της διοργάνωσης Πανελληνίου πρωταθλήματος. Δεν έκρυψε τη χαρά του για το γεγονός επίσης ότι η ίδια η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το αναρριχητικό πεδίο της Νεστάνης. Έκανε αναφορά και στο γεγονός ότι κάθε Σαββατοκύριακο έρχονται στη Νεστάνη αναρριχητές και ανεβαίνουν στο πεδίο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΣ Τρίπολης κ. Αργύρης Κανελλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη τριήμερο δράσεων με το Φεστιβάλ και τις πολλές παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις, καθώς και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα αναρρίχησης. Σχολίασε ότι ο καιρός αποδείχθηκε «σύμμαχος» σε αντίθεση με την περασμένη χρονιά όπου η βροχή είχε ταλαιπωρήσει αρκετά διοργανωτές και συμμετέχοντες.
Πολλές παράλληλες δράσεις στη διάρκεια του τριημέρου…
Οι διοργανωτές σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου είχαν φροντίσει να πραγματοποιηθούν πολλές παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις στο Πάρκο Βουλωμένης, αποτελώντας μέρος του τριήμερου Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νεστάνης. Στις οποίες συμμετείχαν και όσοι αποτέλεσαν μέρος του Φεστιβάλ, καθώς και οι αθλητές/τριες του Πανελληνίου πρωταθλήματος το Σάββατο και οι μικροί και μεγάλοι σε ηλικία επισκέπτες.
Μεταξύ άλλων οι δράσεις του Φεστιβάλ περιλάμβαναν τα εξής:
■ Αναρρίχηση για μικρούς και μεγάλους στις περισσότερες από 80 αναρριχητικές διαδρομές που είναι ανοιγμένες από το Climb Greece και πιστοποιημένες από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης συν τα 100+ boulder προβλήματα.
■ Εργαστήρια παραδοσιακής σαπωνοποιίας, κεραμικής, μουσικοκινητικής, θεάτρου και πρώτες βοήθειες για μικρούς και μεγάλους.
■ Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν μουσικές συναυλίες το βράδυ τόσο της Παρασκευής (30/05) με το συγκρότημα «Βουκολική Διαταραχή», καθώς και το βράδυ του Σαββάτου (31/05) με dance party και events από τους Arkadian Soundscapes II και Αρκαδικά Ηχοτοπία ΙΙ.
■ Δραστηριότητες όπως μεταξύ άλλων, διαγωνισμός fingerboard, αναρρίχηση για αρχάριους και παιδιά, δοκιμή αναρριχητικών παπουτσιών Ocun, ποδηλασία, πεζοπορία, Canyoning και Yoga.