11192018Δευ
Thursday
 

Μήπως πρέπει να διοργανωθεί πρωτάθλημα Νέων από την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ;

BASKETBALL 007Η Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου στο σχεδιασμό της προηγούμενης σεζόν που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε, ένταξε και τη διοργάνωση για πρώτη φορά του τουρνουά ΠΡΟ-ΜΙΝΙ μπάσκετ, με τη συμμετοχή φέτος μικρών αθλητών γεννημένων το 2006 ή νεαρότεροι ή το 2005 και δεν έχουν συμμετοχή στο τουρνουά ΜΙΝΙ. Σίγουρα αποτελεί ενδιαφέρον να «πειραματίζεται» η Ένωση προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του τοπικού μπάσκετ.

Προς αυτή την κατεύθυνση και μετά από αρκετά χρόνια κάλυψης του ρεπορτάζ των τοπικών πρωταθλημάτων έχω διαπιστώσει το κενό που υπάρχει στον τοπικό χώρο του μπάσκετ μετά τις ηλικίες της κατηγορίας εφήβων (παίκτες άνω το 18 ετών).

Είναι πολλά παιδιά που μετά την παρουσία τους στα εφηβικά πρωταθλήματα με τους τοπικούς συλλόγους τους, μένουν χωρίς ομάδα για διάφορους λόγους. Δύσκολη θέση στην οποία πολλά παιδιά επιλέγουν ακόμη και τη λύση της απόσυρσης από το χώρο, δίνοντας βαρύτητα ολοκληρωτικά στις σπουδές ή επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Το φαινόμενο αθλητών που παύουν να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο εφηβικό πρωτάθλημα και πλέον καλούνται να αγωνιστούν μόνο στα ανδρικά πρωταθλήματα, γίνεται ιδιαίτερα έντονο σε περιπτώσεις όπως α) αθλητές που αγωνίζονται στις υποδομές συλλόγων που η μεγάλη ομάδα συμμετέχει σε Εθνικές κατηγορίες και κατά συνέπεια αρκετοί απ’ αυτούς μετά την αγωνιστική παρουσία τους με την εφηβική ομάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν στη μεγάλη ομάδα και β) σε περιοχές όπου οι ομάδες είναι λίγες στον αριθμό σε επίπεδο τοπικών πρωταθλημάτων και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα να απορροφήσουν όλους τους αθλητές προέρχονται από εφηβικά πρωταθλήματα.

Γι’ αυτό το λόγο η διοργάνωση έστω και πιλοτικά ενός πρωταθλήματος Νέων θα μπορούσε να διατηρήσει στην ενεργό δράση παιδιά 18-20 ετών που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν ομάδα αμέσως μετά την παρουσία τους στο εφηβικό.

Ένας ακόμη σημαντικό λόγος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ενεργητικά μια περίπτωση διοργάνωσης ενός πρωταθλήματος Νέων από την τοπική μας Ένωση, είναι η επιμήκυνση της σεζόν και τα επιπλέον παιχνίδια νέων ταλαντούχων παιδιών που δεν θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής στα εφηβικά πρωταθλήματα, αλλά αγωνίζονται σε ανδρικές ομάδες.

Ενδεχομένως να μπορούσε να υπάρξει δυνατότητα περιορισμένης συμμετοχής κάποιων εφήβων (σ.σ. μέχρι τρεις στη 12άδα) σ’ αυτό το πρωτάθλημα Νέων, δίνοντας τη δυνατότητα σε ταλαντούχους αθλητές τοπικών σωματείων να πάρουν στη διάρκεια της σεζόν επιπλέον παιχνίδια στα πόδια τους (αφού σε διάφορους ομίλους στο εφηβικό πρωτάθλημα τα παιχνίδια της Α’ φάσης συνήθως δεν ξεπερνούν τα 8-10 το χρόνο!).

Εκτιμώ ότι η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ μπορεί να διοργανώσει έστω και πιλοτικά ένα τέτοιο πρωτάθλημα με ενιαίο όμιλο σε πρώτη φάση αν οι ομάδες δεν είναι πολλές, δίνοντας τη δυνατότητα σε συλλόγους να δώσουν επιπλέον παιχνίδια στους νεαρούς ταλαντούχους αθλητές τους που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής πλέον στα εφηβικά και υπό προϋποθέσεις (σε περιορισμένο αριθμό) σε έφηβους που έχουν ταλέντο και προοπτικές να πάρουν περισσότερα παιχνίδια στη διάρκεια της χρονιάς! Μια διοργάνωση που θα μπορούσε να ξεκινήσει μετά στις αρχές του ημερολογιακού έτους και να μην συμπίπτει με τα παιδικό-εφηβικά πρωταθλήματα.


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Alternative flash content

Requirements

KATASTIMA ENOIKIAZETAI BANNER

IRIDA SWIMMING BANNER

VARDOUNIOTIS ALEXIOS BANNER

aspet banner 2018-19

Επι του πιεστηριου

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.contraepithesi.gr και για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Αποδοχή» για να συνεχίσετε ή επιλέξτε «Περισσότερες πληροφορίες» για να δείτε λεπτομερείς περιγραφές των τύπων cookies που χρησιμοποιούτνται από τον ιστότοπο μας, καθώς και των εφαρμογών διαχείρισης της κίνησης για να επιλέξετε αν θα αποδεχτείτε ορισμένα από αυτά ή όχι.