11122018Δευ
Thursday
 

Ο Αρκαδικός «αντέχει» διαχρονικά στους «κραδασμούς» όταν άλλοι όχι

SEFA ARKADIKOS 06Διαχρονικά η πορεία του ΣΕΦΑ Αρκαδικού από το 2004 μέχρι και σήμερα με εξαίρεση ίσως το γεγονός του υποβιβασμού πέρυσι από την BasketLeagueστην Α2 Εθνική κατηγορία κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες, κρίνεται ανοδική ή σταθερή σε υψηλό επίπεδο. Ο Αρκαδικός εδώ και μια δεκαετία περίπου έχει περάσει σε επαγγελματικά πρότυπα όσον αφορά τον διοικητικό τομέα και την φιλοσοφία στην οποία χτίζεται και συμμετέχει η ανδρική ομάδα στις υψηλές Εθνικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται τυχαία στο προσκήνιο του Ελληνικού μπάσκετ. Το σημαντικότερο όμως που αποτελεί γεγονός μέχρι σήμερα είναι ότι η επιλογές της διοίκησης ποτέ δεν επεκτάθηκαν εκτός ορίων και δυνατοτήτων που «αντέχει» ο σύλλογος με αποτέλεσμα οι «κυανόλευκοι» παρά τις πολλές διαχρονικά αντιξοότητες να αντέχουν στους «κραδασμούς» που άλλοι μεγαλύτεροι και ιστορικότεροι ίσως σύλλογοι δεν τα έχουν καταφέρει το ίδιο διάστημα.

Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή και να δούμε τις επιτυχίες και παράλληλες τις «αντοχές» της διοίκησης στα δύσκολα «μονοπάτια» του Ελληνικού μπάσκετ.

Ήταν 2004 όταν ο τελευταίος υποβιβασμός του Αρκαδικού από την Γ’ Εθνική στα τοπικά πρωταθλήματα ήταν και η τελευταία φορά υποβιβασμού Αρκαδική ομάδας από Εθνική κατηγορία σε τοπικό πρωτάθλημα δίνοντας τέλος στο φαινόμενο του «ασανσέρ» εκπροσώπων του Αρκαδικού μπάσκετ! Από τη σεζόν 2004-2005 η διοίκηση του ΣΕΦΑ «άλλαξε ρότα» και κινήθηκε συνειδητοποιημένα σε πιο «βαθιά» νερά. Επιλογές και φιλοσοφία σε καθαρά επαγγελματικά πρότυπα που σταδιακά άλλαξαν ριζικά επίπεδο τον ΣΕΦΑ Αρκαδικό, με αποτέλεσμα η ομάδα από εκείνο το χρονικό σημείο να αφήσει πίσω της τα τοπικά πρωταθλήματα και να θέσει στόχους για τα υψηλά «στρώματα» και για να είμαστε πιο τυπικοί τις υψηλότερες κατηγορίες του Ελληνικού μπάσκετ.

Η ομάδα του ΣΕΦΑ Αρκαδικού της αγωνιστικής περιόδου 2006 - 2007.

Οι χρονιές στη Γ’ Εθνική την περίοδο 2005-2008 ήταν πρωταγωνιστικές με αποτέλεσμα το 2008 η ομάδα να κατακτήσει την άνοδο στην Β’ Εθνική κατηγορία. «Τρώγοντας» λοιπόν ήρθε και η όρεξη και με εξίσου ανταγωνιστικό ρόλο ο Αρκαδικός μέσα σε μια χρονιά κατέκτησε την άνοδο και στην Α2 Εθνική κατηγορία με τη βοήθεια κενών θέσεων που οδήγησε την ομάδα της Τρίπολης στην Α2. «Υπέρβαση» είχαν πει αρκετοί φίλοι του μπάσκετ και της ομάδας για τον ΣΕΦΑ, αλλά και «ταβάνι» για τις δυνατότητες της ομάδας αποτελούσε άποψη κάποιων. Η διοίκηση της ομάδας στηριζόμενη στη σημαντική συνδρομή και συνεισφορά σημαντικών χορηγών κράτησε τον «πήχη» σε υψηλά επίπεδα, με την πρώτη χρονιά στην Α2 (σεζόν 2009-2010) να είναι άκρως ανταγωνιστική (4η θέση) «φλερτάροντας» ακόμη και με την Α1.

Η ομάδα του ΣΕΦΑ Αρκαδικού της αγωνιστικής περιόδου 2007 - 2008. Η ομάδα του ΣΕΦΑ Αρκαδικού της αγωνιστικής περιόδου 2008 - 2009

Το «χτίσιμο» της δεύτερης χρονιάς στην Α2 Εθνική είχε την ίδια φιλοσοφία για πρωταγωνιστικές βλέψεις αλλά η ομάδα περιορίστηκε στην (7η θέση). Τη σεζόν 2011-2012 η διοίκηση έκανε και πάλι προσπάθεια για ομάδα που θα στόχευε την άνοδο αυξάνοντας το μπάτζετ με αποτέλεσμα μια ανταγωνιστική χρονιά αλλά και περιορισμό στην (6η θέση). Το οικονομικό άνοιγμα εκείνης της χρονιάς, επέφερε και ανασυγκρότηση στην ομάδα με αποτέλεσμα οι δύο επόμενες χρονιές να συνοδευτούν με χαμηλό μπάτζετ και πορείες που έθεταν σαν στόχο την παραμονή στην Α2 Εθνική. Ο Γιάννης Καστρίτης κατάφερε να βγάλει με επιτυχία αυτή την μεταβατική διετή περίοδο (8η θέση τη σεζόν 2012-2013 και 6η θέση τη σεζόν 2013-2014) και τον Αρκαδικό καθιερωμένο πλέον στα γήπεδα της Α2 Εθνικής.

Από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ομάδας τη σεζόν 2007-2008. Λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που οι άνθρωποι της ομάδας μαθαίνουν ότι ο Αρκαδικός κατέκτησε την άνοδο στην Β' Εθνική!

 

To μεγαλύτερο “crash test” της ιστορίας του…

Τη σεζόν 2014-2015 η διοίκηση πήρε απόφαση για τη μεγαλύτερη υπέρβαση του συλλόγου στην 39χρονη τότε ιστορία του. Στόχος η άνοδος στην Basket League με ανάλογο μπάτζετ και ρόστερ! Η ομάδα πρωταγωνίστησε και καταλαμβάνοντας την 2η θέση κατάκτησε την παρουσία της στην Α1! Μια χρονιά «ανοιγόταν» για τον σύλλογο με το μεγαλύτερο “crashtest” στην ιστορία του. Σύσταση της ΚΑΕ και σχεδιασμός για την Α1, ατελείωτα «ανοιχτά» μέτωπα σε όλους τους τομείς (γήπεδο, διοίκηση, μεταγραφές, οικονομικά, εισιτήρια, κ.α.) και «άνοιγμα» που αν όχι «βραχυπρόθεσμα» (λόγω τηλεοπτικών και χορηγία λίγκας), μπορεί να μην φαινόταν, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη του σωματείου. Σε μια σεζόν μάλιστα που ένας παραδοσιακά πιστός ισχυρός οικονομικά υποστηρικτής (σ.σ. Chiquita) αποχωρούσε από την ομάδα την πιο απαιτητική οικονομικά σεζόν της ομάδας στην Α1.

Η πρώτη χρονιά του Αρκαδικού στην Α2 Εθνική κατηγορία τη σεζόν 2009 - 2010. Η πρωταγωνιστική σεζόν 2011-2012 του ΣΕΦΑ Αρκαδικού στην Α2 Εθνική κατηγορία

Ο σύλλογος κινήθηκε αποφασιστικά σε οργανωτικό επίπεδο κλείνοντας μία-μία όλες τις εκκρεμότητες προκειμένου η ομάδα να είναι καθόλα έτοιμη για την πρεμιέρα στην Basket League. Παράλληλα η διοίκηση αποδείχθηκε προσεκτική οικονομικά στον τομέα της διαχείρισης του μπάτζετ αποτελώντας «δίκοπο μαχαίρι». Κι αυτό γιατί μπορεί να επηρέασε την πορεία της ομάδας με μια σειρά εξ’ αρχής αποτυχημένων επιλογών κυρίως σε επίπεδο ξένων παικτών, αλλά εν τέλει η ομάδα απέφυγε οικονομικά ανοίγματα που στην περίπτωση του υποβιβασμού θα μπορούσαν να φέρουν την ομάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και κατ’ επέκταση της διάλυσης!

Η μέρα της ανόδου στην Basket League για τον ΣΕΦΑ Αρκαδικό. 02 Μαΐου 2015.

 

Η πιο κρίσιμη σεζόν στην ιστορία του Αρκαδικού…

Από την Α1, τις μεγαλύτερες στιγμές του Αρκαδικού μπάσκετ και την μια «ανάσα» στην παραμονή, μέσα σε λίγους μήνες οι «κυανόλευκοι» βρέθηκαν σε μια περίοδο «επιβίωσης». Δραματικά χαμηλότερο μπάτζετ, «χτίσιμο» ομάδας με στόχο την παραμονή και το «βάρος» της υποχρέωσης του συλλόγου να διατηρήσει την ΚΑΕ έναν επιπλέον χρόνο σε ισχύ χωρίς χορηγίες λίγκας, τηλεοπτικά και άλλα μεγάλα έσοδα να κρίνεται κάτι περισσότερο από «εξουθενωτικό».

Η αναμέτρηση του ΣΕΦΑ Αρκαδικού με τον Παναθηναϊκό στις 16 Νοεμβρίου 2015.

Ο Αρκαδικός στις αρχές Φθινοπώρου προσπάθησε να εξαντλήσει τις πιθανότητες παρουσίας του στην Basket League μέσω “wildcard” χωρίς αποτέλεσμα (άνοδος της Δόξας Λευκάδας). Αυτό επιδείνωσε τα χρονικά περιθώρια και τις συνθήκες συγκρότησης μιας ομάδας που θα αγωνιζόταν κανονικά στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής.

Η διοίκηση του Αρκαδικού με τα όποια ρίσκα, πήρε την απόφαση να ακολουθήσει το δυσκολότερο «μονοπάτι» επιλέγοντας να κατέβει κανονικά στο πρωτάθλημα της Α2 και υποχρεωμένη να διατηρήσει σε ισχύ την ΚΑΕ έως το Καλοκαίρι του 2017. Η ομάδα συγκροτήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε έστω και μέσω της διαδικασίας των play-out να παραμείνει στην Α2.

 

Προοπτικές για καλύτερες (και πιο ήρεμες) μέρες…

Η χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν από τις πλέον κρίσιμες της ιστορίας της ομάδας, καθώς οι «κυανόλευκοι» καλούνταν να αντέξουν στους ισχυρούς «κραδασμούς» του υποβιβασμού της ομάδας από την BasketLeague και την αντιμετώπιση των όποιων κυρίως οικονομικών συνθηκών και απαιτήσεων επέφερε η προηγούμενη διετία. Η ομάδα κατάφερε να αντέξει αγωνιστικά μένοντας στην Α2 Εθνική και μέχρι στιγμής φαίνεται να «αντέχει» και οικονομικά! Σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες σε επίπεδο υποχρεώσεων προς τρίτους φαίνεται να μην υπάρχουν σε τόσο υψηλό επίπεδο που να προκαλούν κινδύνους στο σύλλογο. Ο «βραχνάς» της διατήρησης της ΚΑΕ χωρίς χορηγίες και τηλεοπτικά φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα λάβει τέλος, αφήνοντας τη διοίκηση στο μέλλον να «ανασάνει» και τέλος το φετινό Καλοκαίρι αναμένεται σαφέστατα πιο ήρεμο σε σχέση με το περσινό, εν’ όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

 

 

Όταν άλλοι διέρχονται «δύσκολες» στιγμές…

Κι όλα αυτά σε μια χρονιά που για τον Αρκαδικό ολοκληρώθηκε θετικά χωρίς σοβαρά προβλήματα. Για την ακρίβεια η ομάδα της Τρίπολης άντεξε τις επιπτώσεις του υποβιβασμού του από την Basket League, όταν η ιστορία έχει δείξει όταν άλλοι σύλλογοι σε ανάλογη περίπτωση έχουν καταρρεύσει έχοντας εξαφανιστεί από τον μπασκετικό «χάρτη». Την ώρα που για την ομάδα της Τρίπολης φαίνεται ότι η σεζόν ολοκληρώθηκε ανώδυνα, άλλοι σύλλογοι φαίνεται να διέρχονται δύσκολες περιόδους.

Ο ιστορικός Πανιώνιος με την απευθείας άνοδο στην Basket League και την εντυπωσιακή πορεία, φαίνεται ότι έχει «ανοιχτά» μέτωπα! Ο ισχυρός άνδρας του Πανιωνίου Ίωνας Βαρουξάκης αφήνει εκκρεμότητες στις απολαβές και μισθούς της ομάδας και βρίσκεται απέναντι στο προπονητικό τιμ και τους παίκτες, όταν οι σχέσεις διοίκησης και ομάδας «μύριζαν μπαρούτι» σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναφορές για πολύ μεγάλο διάστημα τη φετινή σεζόν.

Η ΑΕ Ψυχικού παρέμεινε πιο εύκολα από τον Αρκαδικό στην Α2, αλλά το κλείσιμο της χρονιάς φέρνει τέσσερις πρώην παίκτες της Αθηναϊκής ομάδας (Αγγελακόπουλος Βασίλης, Μοσχοβίτης Φίλιππος, Μελισσαράτος Πέτρος, Πάνου Σπύρος) στο κατώφλι των δικαστικών αιθουσών για χρήματα που οι «κυανοκίτρινοι» τους οφείλουν.

Ο Φάρος Κερατσινίου κατέκτησε το δεύτερο εισιτήριο ανόδου στην Basket League για δεύτερη συνεχή σεζόν μέσω των play-out ωστόσο και πάλι είναι αμφίβολο αν η ομάδα καταφέρει τελικά να συμμετάσχει στην μεγάλη επαγγελματική κατηγορία, εξετάζοντας τη συγχώνευση με άλλους συλλόγους, καθώς οι απαιτήσεις φαίνεται ότι αφήνουν πάρα πολλές εκκρεμότητες.

Οι Μαχητές Δόξα Πεύκων αν και παρέμειναν στην Α2 μέσω της διαδικασίας των play-out απέναντι στην Καβάλα, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά ζητήματα, με το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα για την Β’ Εθνική ή της συγχώνευσης να αποτελούν πιθανά σενάρια. Η Καβάλα τέλος ανέβηκε μαζί με τον Αρκαδικό με εντυπωσιακή μάλιστα πορεία ως πρωταθλήτρια στην Α1, αλλά τα επόμενα δύο χρόνια είχες δύο διαδοχικούς υποβιβασμούς με αποτέλεσμα τη νέα σεζόν να αγωνίζεται στην Β' Εθνική.».


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Alternative flash content

Requirements

KATASTIMA ENOIKIAZETAI BANNER

IRIDA SWIMMING BANNER

VARDOUNIOTIS ALEXIOS BANNER

aspet banner 2018-19

Επι του πιεστηριου

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.contraepithesi.gr και για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Αποδοχή» για να συνεχίσετε ή επιλέξτε «Περισσότερες πληροφορίες» για να δείτε λεπτομερείς περιγραφές των τύπων cookies που χρησιμοποιούτνται από τον ιστότοπο μας, καθώς και των εφαρμογών διαχείρισης της κίνησης για να επιλέξετε αν θα αποδεχτείτε ορισμένα από αυτά ή όχι.