12152018Σαβ
Thursday
 

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του Αρκαδικού αγωνιστικού κλασικού αθλητισμού (+stats, graph)

STIVOS 03Είναι δεδομένη η πορεία και οι μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις που έχουν πετύχει κατά το παρελθόν στο χώρο του κλασικού αθλητισμού οι σύλλογοι και οι αθλητές της περιοχής μας. Μια δραστηριότητα στο χώρο του στίβου που ουσιαστικά εκδηλώνεται από τρία σωματεία της περιοχής μας αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για τον Γ.Σ.Αρκαδίας, τον Γ.Σ.Μ. Λύκαια και τον Α.Ο. Μεγαλόπολης.

Το προηγούμενο διάστημα λοιπόν ο ΣΕΓΑΣ δημοσιοποίησε και τη βαθμολογία των συλλόγων για το 2017 βάσει της αξιολόγησης σε επίπεδο αγωνιστικού αθλητισμού. Μια βαθμολογία η οποία προκύπτει από τους βαθμούς που κατακτούν τα σωματεία στις τελικές σειρές ή στους τελικούς των αγωνισμάτων καταρχάς στους Διασυλλογικούς αγώνες και κατ’ επέκταση στα Πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών όπως επίσης και στους Πανελλήνιους αγώνες Ανωμάλου Δρόμου.

Με βάσει λοιπόν και τη βαθμολογία που κοινοποίησε ο ΣΕΓΑΣ και για το 2017, η πτωτική πορεία του Αρκαδικού κλασικού αθλητισμού συνεχίζεται, δείχνοντας να προκαλεί γενικότερο προβληματισμό στους εκπροσώπους των συλλόγων. Η πτωτική τάση της τελευταίας πενταετίας στον Αρκαδικό κλασικό αθλητισμό για τον οποίο θα αναφερθούμε αναλυτικότερα παρακάτω, δεν αποτελεί το μοναδικό φαινόμενο αφού συνολικά η εικόνα του στίβου στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν είναι καλή σε ότι αφορά πάντα τον αγωνιστικό αθλητισμό.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο μάλιστα είχε σχολιαστεί από τους εκπροσώπους των σωματείων της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά την πρόσφατη σύσκεψη περί τα τέλη Νοεμβρίου (22/11) στην Τρίπολη στη σύσκεψη εν’ όψει της ΕΠΑΚΑΒ. Εκεί είχε τονιστεί ότι τα περισσότερα σωματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρουσιάζουν πτωτική πορεία σε επίπεδο αγωνιστικού αθλητισμού, κάτι που εντάσσεται στο φαινόμενα όλοι οι σύλλογοι τα τελευταία χρόνια να δίνουν βαρύτητα στις ακαδημίες και να δίνουν μικρότερη σημασία στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες και στα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου. Μάλιστα όσον αφορά την περιφέρεια Πελοποννήσου, μικρή εξαίρεση τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αποτελούσαν σε επίπεδο αγωνιστικού αθλητισμού ο Σπαρτιατικός και ΓΑΣ Σκάλας που έχουν ιδιαίτερα ανοδική πορεία.

 

Η πορεία των Αρκαδικών συλλόγων…

Καταρχάς βάσει των στοιχεία από την αξιολόγηση της τελευταίας 5ετίας με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά για το 2017, η πορεία του Αρκαδικού κλασικού αθλητισμού είναι πτωτική! Συνολικά η βαθμολογία όλων των Αρκαδικών σωματείων έχει «κατρακυλήσει» από τους 8807 βαθμούς το 2013 στους μόλις 2260 βαθμούς το 2017. Ο Αρκαδικός στίβος τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει χάσει συνολικά 6547 βαθμούς σε επίπεδο αγωνιστικού στίβου, περιορίζοντας κατά πολύ τις επιτυχίες και διακρίσεις των αθλητών στα Πανελλήνια και Διασυλλογικά πρωταθλήματα. Μια πτώση της τάξεως του 74,3%! Και να φανταστεί κανείς ότι το 2013 και το 2014 η αξιολόγηση δεν περιλάμβανε τους βαθμούς του ΑΟ Μεγαλόπολης που δεν είχε ακόμη ιδρυθεί σαν σωματείο στο χώρο του στίβου και δεν επέφερε βαθμούς στον Αρκαδικό στίβο. Η πτώση δε, των Αρκαδικών συλλόγων σε σχέση με το 2016 είναι της τάξεως του 51,1%!

Σίγουρα οι καιροί είναι αρκετά δύσκολοι αλλά το φαινόμενο τα δύο τελευταία ειδικά χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με τις επιτυχίες και διακρίσεις αθλητών σε αγωνιστικό επίπεδο πλέον να έχουν περιοριστεί σημαντικά.

 

Η πορεία των συλλόγων του Νομού Αρκαδίας ξεχωριστά…

Αναλυτικότερα λοιπόν έχει ενδιαφέρον να δούμε ξεχωριστά την πορεία των Αρκαδικών συλλόγων την τελευταία πενταετία βάσει της βαθμολογίας τους από τον ΣΕΓΑΣ.

 

Γ.Σ. ΑΡΚΑΔΙΑΣ:

Για το Γυμναστικό Σύλλογο Αρκαδίας η πτώση του σε επίπεδο αγωνιστικού αθλητισμού δυστυχώς είναι θεαματική. Η μεγαλύτερη πτώση για τον ΓΣΑ είχε συμβεί το 2014, όταν ύστερα από μια εξαιρετική χρονιά το 2013 και μετά από μια σειρά από μαζικές αποχωρήσεις μεγάλων αθλητών για διάφορους λόγους η σύλλογος της Τρίπολης υποχώρησε βαθμολογικά κατά 36,1%. Τα επόμενα χρόνια η πτωτική πορεία συνεχίστηκε με αποτέλεσμα από τους 4904 βαθμούς του 2013 να περιοριστεί το 2017 μόλις στους 1484 βαθμούς και να υποχωρήσει από την 19η θέση στην Πανελλήνια κατάταξη στην 76η!

Τα τελευταία χρόνια αν και σε επίπεδο Πανελληνίου πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών υπάρχουν κάποιοι αθλητές που αποφέρουν διακρίσεις και διατηρούν σε σταθερά επίπεδα το σύλλογο, η συρρίκνωση εντοπίζεται κυρίως σε επίπεδο συμμετοχών αθλητών και κατ’ επέκταση διακρίσεων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια στα μικρά ηλικιακά Πανελλήνια πρωταθλήματα, ενώ μικρή σταδιακά πτώση εντοπίζεται και στα Διασυλογικά πρωταθλήματα.

 

Γ.Σ.Μ. ΛΥΚΑΙΑ:

Για το Γυμναστικό Σύλλογο Λυκαίων Μεγαλόπολης μετά από μια καλή χρονιά το 2015 που ανέβασε βαθμολογικά το σύλλογο τα τελευταία δύο χρόνια η βαθμολογικά έχει κατρακυλήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Τα τελευταία δύο χρόνια τα Λύκαια έχασαν σημαντική από τη δύναμη τους στις κατηγορίες Π/Κ και ΠΠ/ΠΚ όπου υπήρξαν αποχωρήσεις αρκετών αθλητών για διαφορετικούς λόγους χωρίς να αντικατασταθούν σε ανάλογα επίπεδα από αθλητές που έρχονταν από τις μικρότερες κατηγορίες. Το γεγονός ότι αποχώρησαν και κάποιοι αθλητές σε επίπεδο Α/Γ, επέφερε τα τελευταία δυο χρόνια σημαντική πτώση και σε επίπεδο Διασυλλογικών πρωταθλημάτων.

Ο ΓΣΜ Λύκαια από τους 1890 βαθμούς το 2013 και την 60η θέση, έχει πέσει στους 332 μόλις βαθμούς και στην 189η θέση. Μια πτώση της τάξεως του 82,4%.

 

Α.Ο. ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ:

Μοναδική θετική εικόνα στο χώρο του Αρκαδικού στίβου την τελευταία 3ετία αποτελεί ο Αθλητικό Όμιλος Μεγαλόπολης. Ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2015 την αγωνιστική του δράση και τα τελευταία χρόνια έχει σταθερά ανοδική (έστω και μικρή) πορεία. Φέτος μάλιστα ο ΑΟ Μεγαλόπολης προσπέρασε σε βαθμολογία τον ΓΣΜ Λύκαια, αφού από την 205η θέση του 2013 και τους 183 βαθμούς, έχει ανέβει στην 162η θέση και τους 444 βαθμούς έχοντας καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια να πραγματοποιήσει μια άνοδο της τάξεως του 242%!

Ο σύλλογος της Μεγαλόπολης αυξάνει σταθερά το έμψυχο δυναμικό του το οποίο έχει φέρει βαθμούς στα διασυλλογικά πρωταθλήματα, ενώ η πρώτη φουρνιά αθλητών που αγωνιζόταν στην κατηγορία ΠΠ/ΠΚ έχει αποφέρει τους πρώτους βαθμούς και διακρίσεις.


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Alternative flash content

Requirements

KATASTIMA ENOIKIAZETAI BANNER

IRIDA SWIMMING BANNER

VARDOUNIOTIS ALEXIOS BANNER

aspet banner 2018-19

Επι του πιεστηριου

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του www.contraepithesi.gr και για την βελτίωση της online εμπειρίας σας. Πατήστε «Αποδοχή» για να συνεχίσετε ή επιλέξτε «Περισσότερες πληροφορίες» για να δείτε λεπτομερείς περιγραφές των τύπων cookies που χρησιμοποιούτνται από τον ιστότοπο μας, καθώς και των εφαρμογών διαχείρισης της κίνησης για να επιλέξετε αν θα αποδεχτείτε ορισμένα από αυτά ή όχι.