Γιώργος Χρονόπουλος: «Αυτή η κοροϊδία με τις διαιτησίες εδώ και χρόνια θα πρέπει να τελειώσει»

0
200

Ο υπεύθυνος προπονητής του Αθλητικού Συλλόγου Πετοσφαίρισης Τρίπολης, κ. Γιώργος Χρονόπουλος μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «καυτηρίασε» το φαινόμενο με τις αμοιβές της διαιτησίας από τα σωματεία στο χώρο του βόλεϊ της ΕΣΠΕΠ. Συγκεκριμένα σχολίασε την πολιτική της Ένωσης στην οποία ουσιαστικά σωματεία σε περιοχές που δεν διαθέτουν εν ενεργεία διαιτητές, είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για τις αμοιβές των διαιτητών σε σχέση με σωματεία άλλων περιοχών. Μια πολιτική που ο υπεύθυνος μεταξύ άλλων του ΑΣΠΕΤ Τρίπολης τονίζει ότι λειτουργεί σ’ αυτό το θέμα, με «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Αναλυτικά τα όσα ο κ. Χρονόπουλος, αναφέρει έχουν ως εξής:

«Αυτή η κοροϊδία με τις διαιτησίες εδώ και χρόνια θα πρέπει να τελειώσει. Πληρώνουμε διπλάσιες και τριπλάσιες αμοιβές επιπλέον από τις περισσότερες ομάδες με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν διαιτητές από την Τρίπολη. Αναγκαζόμασταν και πληρώναμε για το γυναικείο στην β εθνική διαιτησίες από 100 μέχρι 150 ευρώ όταν το 90% των ομάδων πλήρωνε 58. Στα αναπτυξιακά κορασίδες και παγκορασίδες πληρώνουμε 50 στην καλύτερη μέχρι 80 ευρώ όπως θα πληρώσουμε αύριο για άλλη μια φορά όταν οι γηπεδούχοι των περισσοτέρων ομάδων θα πληρώσουν 27 ευρώ. Όσα πληρώνουμε εμείς για μια χρονιά σε διαιτησίες τα πληρώνουν οι άλλοι σε δυο και τρία χρόνια. Με το μπάτζετ μιας χρονιάς δικής μας σε αμοιβές διαιτητών οι άλλοι βγάζουν 3 και 4 χρονιές. Είμαστε στην κορυφή της λίστας με τόσα έξοδα για διαιτησίες. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες όπως η Μολάοι που πληρώνουν για αναπτυξιακά που μόνο κατεβάζουν 130 ευρώ όπως η Τροιζήνα ή το Λεωνίδιο κ.α..

Στείλαμε επιστολή στην Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου και στον Σύνδεσμο διαιτητών προτείνοντας μια δίκαιη λύση που εφαρμόζεται και στο μπάσκετ. Οι αμοιβές των διαιτητών να πληρώνονται και από τις δυο ομάδες μισά μισά, και μέχρι να συμβεί αυτό να παίζουμε με έναν διαιτητή από την Μεγαλόπολη που θα μας στοίχιζε 35 ευρώ (οι υπόλοιποι 27) Η απάντηση από τον σύνδεσμο ήταν ότι δεν δέχονται υποδείξεις από εμένα. Απάντησα ότι αν το πρωτάθλημα δεν είναι οικονομικά και όχι μόνο δίκαιο και αντικειμενικό αφού υπάρχουν και παιχνίδια σημαντικά βαθμολογικά που παίζουν διαιτητές με εντοπιότητα με μια από τις δυο ομάδες (και το έχουμε πληρώσει) θα πρέπει να ακούν προτάσεις που εφαρμόζονται πετυχημένα από άλλες ομοσπονδίες που εξυπηρετούν το σωστό και το δίκαιο.

Δεν είναι σκοπός τους να ασκούν τιμωρητική συμπεριφορά σε ομάδες που η πόλη ή το χωριό τους δεν έχουν διαιτητές, ούτε φταίνε τα σωματεία γι’ αυτό. Θα απαντήσουν ότι η προκήρυξη λέει αυτά που λέει και εφαρμόζουν αυτά που λέει. Μόνο που την προκήρυξη δεν την φτιάχνουμε εμείς. Αυτοί που την γράφουν οφείλουν με τα “υλικά” που έχουν να κάνουν δίκαια και αντικειμενικά πρωταθλήματα. Και παλιότερα υπήρχε αυτό το πρόβλημα και το πρόβλημα τότε είχε αναγνωρισθεί και γι’ αυτό ο σύνδεσμος έστελνε ένα διαιτητή σε παιχνίδια αναπτυξιακών χωρίς βαθμολογική σημασία ώστε να εξισορροπείται η κατάσταση . Εδώ σήμερα αντιμετωπιζόμαστε λες και είμαστε τρελοί φτάνοντας στο όριο του γραφικού.

Τελικά σε όλους αυτούς που εμπλέκονται με το άθλημα ομοσπονδία, ενώσεις ,σύνδεσμοι διαιτητών, τους ενδιαφέρει να υπάρχει και να αναπτύσσεται το βόλεϊ παντού ώστε να υπάρχουν σύλλογοι και μαζί με αυτούς παιδιά που να ασχολούνται με το άθλημα, ή τους ενδιαφέρει η συρρίκνωση και να τα έχουν απλώς καλά με τους πολλούς.

Ερεύνα του Υφυπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που δημοσιοποιήθηκε πριν ένα μήνα έδειξε ανησυχητικές τάσεις για το μέλλον του Βόλει καθώς συρρικνώνεται σταθερά η ροή αθλητών προς το άθλημα. Αυτό πρέπει να απασχολήσει τους ιθύνοντες.

Τέλος να κλείσω με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σήμερα η ομάδα Κ16 της ομάδας μας αγωνίζεται στο Άργος με την τοπική Ίριδα. Η γηπεδούχος ομάδα θα πληρώσει αμοιβή για διαιτησία 27 ευρώ. Αύριο θα παίξουμε με την ίδια ομάδα στην Τρίπολη και εμείς θα πληρώσουμε 80 ευρώ. Αυτό είναι δίκαιο; Ή είναι δίκαιο αυτό που προτείνουμε εμείς να πληρώσουμε και οι δυο ομάδες μισά – μισά τα χρήματα για τις διαιτησίες που εφαρμόζει το μπάσκετ. Η απάντηση είναι αυτονόητη.

Δυστυχώς την απλή λογική επιζητούμε. Απλά το αυτονόητο. Και απορούμε γιατί αυτό δεν εφαρμόζεται.».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here