Αποτελεί γεγονός εδώ και περίπου δύο χρόνια ότι το τμήμα κολύμβησης «ΙΡΙΔΑ» έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Στην καθημερινότητα θα λέγαμε καλύτερα όσων κυρίως ασχολούνται με το υγρό στοιχείο στην πόλη μας. Ένα κολυμβητικό τμήμα που συγκροτήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν, διαθέτοντας χρόνια εμπειρίας στο αντικείμενό τους.

Από την πρώτη μέρα υλοποίησης του τμήματος κολύμβησης «ΙΡΙΔΑ» μέχρι σήμερα τα βήματα εξέλιξης που έχουν γίνει είναι πολλά και ουσιώδη, το προπονητικό τιμ του συλλόγου έχει αυξηθεί, τα παιδιά και μέλη επίσης και πολύ σύντομα, όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες το «ΙΡΙΔΑ» πλέον θα δραστηριοποιεί και αγωνιστικά τμήματα!

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ενός τοπικού αθλητικού τμήματος που προσφέρει από την πλευρά του στο κομμάτι του τοπικού αθλητισμού, το «ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ» και ο Φώτης Αλεξόπουλος βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κλειστό κολυμβητήριο του ΔΑΚ Τρίπολης και είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια σύντομη κουβέντα με τους προπονητές του τμήματος κολύμβησης «ΙΡΙΔΑ». Συγκεκριμένα με τον υπεύθυνο του τμήματος κολύμβησης του συλλόγου Νίκο Κοκοσιούλη αλλά και τις ιδιαίτερα έμπειρες προπονήτριες του «ΙΡΙΔΑ», Πίτσα Ντρέβου και Ελένη Μανιάτη. Μια συζήτηση που εστιάστηκε στο χώρο του υγρού στίβου, τους προσεχείς στόχους του «ΙΡΙΔΑ», τον μέχρι τώρα απολογισμό, αλλά και των τμημάτων που λειτουργούν τη δεδομένη στιγμή.

 

Δεύτερος χρόνος ουσιαστικά του τμήματος κολύμβησης του «ΙΡΙΔΑ». Πείτε μας λίγο πως εξελίσσεται η φετινή σεζόν μέχρι σήμερα;

Ν.Κ.: Την περσινή χρονιά ξεκίνησε η προσπάθεια του τμήματος κολύμβησης «ΙΡΙΔΑ» με μένα ουσιαστικά στο προπονητικό κομμάτι, με αρκετά λιγότερα παιδιά σε σχέση με φέτος. Η προσπάθεια πέρυσι ήταν μεταβατική καθώς κι εμείς έπρεπε να βρούμε τα πατήματά μας και να οργανωθούμε ακόμη περισσότερο. Πριν ξεκινήσει η φετινή σεζόν είχαμε στο σύλλογο την άφιξη της Πίτσας Ντρέβου που ήταν μια πολύ σημαντική προσθήκη στο προπονητικό τιμ του συλλόγου μας.

Ο αριθμός των παιδιών αλλά συνολικά των μελών στο κολυμβητικό μας τμήμα είναι ικανοποιητικός και εμείς συνεχίζουμε να οργανωνόμαστε και να εξελισσόμαστε έχοντας στο μυαλό μας κάποια σχέδια.

 

Βασική προτεραιότητα για το προπονητικό τιμ του τμήματος κολύμβησης του «ΙΡΙΔΑ» ποια είναι, τόσο στο κομμάτι της εκμάθησης όσο γενικότερα και σε ότι αφορά το σύλλογο.

Π.Ν.: Στόχος μας πάντα είναι όσοι έρχονται σε εμάς να μαθαίνουν κολυμπούν. Άλλος έρχεται χωρίς να γνωρίζει καθόλου, κυρίως τα μικρά παιδιά αλλά και ενήλικες. Πάντα προσπαθούμε να τους βοηθούμε να βελτιώνονται, να εξελίσσονται και να αγαπούν το νερό, γιατί στο χώρο του αθλητισμού αυτό που κάνεις αν το αγαπάς και περνάς καλά μπορείς να βελτιώνεσαι. Το νερό θέλει χρόνο, θέλει επαφή, γιατί περιλαμβάνει κινήσεις που δεν τις κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Οπότε κάποιος για να μπορεί να εξελιχθεί και να βελτιώνεται πρέπει να έρχεται σε επαφή με το νερό.

 

Άρα σημαντικό κομμάτι για κάποιον που δεν γνωρίζει να κολυμπάει αποτελεί και η εξοικείωση με το νερό…

Π.Ν.: Ναι βεβαίως, να νοιώθει άνετα στο νερό και να μάθει κάποιες κινήσεις που γίνονται μέσα στο νερό. Οπότε πρέπει να έχει μια συχνότητα στις προπονήσεις του.

 

Όσον αφορά κάποιους που έχουν μια φοβία με το νερό και δυσκολεύονται να βουτήξουν. Αυτή η εξοικείωση για να εξασφαλιστεί θέλει κάποια διαδικασία για να μπορεί να βελτιώσει αυτό το κομμάτι και κατ’ επέκταση να μάθει να κολυμπάει;

Π.Ν.: Αυτό κυρίως το βλέπουμε σε ενήλικες να συμβαίνει. Στα παιδιά ναι μεν υπάρχει ο φόβος, αλλά το ξεπερνάνε πολύ πιο εύκολα. Ένας ενήλικας που κουβαλάει για πολλά χρόνια αυτό το φόβο, θα το βελτιώσει πάρα πολύ. Υπάρχου άνθρωποι που το ξεπερνάνε, αλλά υπάρχουν και άλλοι όχι απόλυτα αφού δεν μπορούν να κολυμπήσουν εύκολα εκεί που δεν πατάνε. Ίσως στην πισίνα να το κάνουν, αλλά στη θάλασσα να φοβούνται. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν αυτοί οι άνθρωποι και είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να κολυμπάμε. Θεωρώ ότι αποτελεί ένα εφόδιο για εμάς, αφού αν το έχουμε το έχουμε πλέον για όλη μας τη ζωή και μπορεί να μας χρειαστεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Η κολύμβηση επιπλέον ενδείκνυται για πάρα πολλές παθήσεις ή προβλήματα υγείας που αφορούν το μυοσκελετικό. Είναι πρέπει να πούμε τυχερά τα παιδιά μας που έρχονται στο κολυμβητήριο, με τους γονείς τους να κατανοούν πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτά το κολύμπι, βάζοντας το πλέον σε προτεραιότητα.

 

Να πούμε ότι δεν αποτελεί αποστολή του συλλόγου μόνο το κομμάτι αποκλειστικά της εκμάθησης, αφού υπάρχουν και άλλα τμήματα αλλά και κάποια εξειδικευμένα τμήματα που αποσκοπούν στο κομμάτι της αποκατάτασης.

Ν.Κ.: Ναι ισχύει. Υπάρχουν τμήματα στα οποία δίνεται έμφαση στην αποκατάσταση από τραυματισμούς ή από προβλήματα στο μυοσκελετικό, όπως στο γόνατο ή στην μέση, κ.α. Σίγουρα το νερό αποτελεί μεγάλος σύμμαχος όπου με εξειδικευμένες ασκήσεις και φυσικά σχετικές οδηγίες από τους φυσιοθεραπευτές βοηθούμε όσους έρχονται να ξεπερνούν γρηγορότερα το διάστημα της αποκατάστασης.

Τώρα σε ότι αφορά την πλήρη αποκατάσταση συνδυάζεται αυτό με τις φυσικοθεραπείες, θεραπευτική αγωγή και άλλους παράγοντες. Το ότι βοηθάει όμως η εξάσκηση στο νερό για την γρηγορότερη ολοκλήρωση της αποκατάστασης, ισχύει 100%.

 

Πρέπει να πούμε ότι ο σύλλογος φέτος έχει ενισχυθεί ουσιαστικά και στο προπονητικό επιτελείο. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ο σύλλογος ανεβαίνει επίπεδο ακόμη ένα σκαλί, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ν.Κ.: Είναι αλήθεια ότι η έλευση στο σύλλογος μας της Πίτσας Ντρέβου και της Ελένης Μανιάτη, έχουμε ανεβάσει επίπεδο. Η εμπειρία τους κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και σε συνδυασμό με τα αρκετά παιδιά και τις επερχόμενες καινούργιες εγγραφές, δηλώνουμε πανέτοιμοι να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα ο σύλλογος ολοκληρώνει τις απαιτούμενες διαδικασίες με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος και καλώς εχόντων των πραγμάτων την Άνοιξη του 2020, θα μπορούμε πλέον να συμμετέχουμε και σε αγώνες, καθώς επίσημα επί της ουσίας θα λειτουργεί και αγωνιστικό τμήμα.

 

Ο «πήχης» στους στόχους του τμήματος κολύμβησης έχει ανέβει ακόμη περισσότερο και κατά συνέπεια οι ίδιοι άνθρωποι του συλλόγου θέλουν αυτός να ανέβει ακόμη περισσότερο και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ν.Κ.: Έχουμε το «ΟΚ» της διοίκησης για να προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται με την Κολυμβητική Ομοσπονδά Ελλάδος, προκειμένου να προωθήσουμε το αγωνιστικό τμήμα. Σ’ αυτό εξαρτάται βέβαια και ο αριθμός των παιδιών μας, τα οποία θα θελήσουν να προχωρήσουν στα αγωνιστικά μας τμήματα. Είμαστε έτοιμοι όπως και να έχει για να ανταποκριθούμε απόλυτα στις υποχρεώσεις μας όταν έρθει η ώρα.

 

Σαν σύλλογος και σαν φιλοσοφία του προπονητικού επιτελείου τι θα πούμε ότι κυριαρχεί περισσότερο σε όλους τους τομείς;

Π.Ν.: Όσον αφορά τη φιλοσοφία είναι κάτι που επανέλαβα και νωρίτερα. Το να αγαπούν αυτό που κάνουν και να μαθαίνουν σωστά βεβαίως με σκοπό να μην επαναλαμβάνονται λάθη γιατί αν αφήσεις ένα λάθος να επαναλαμβάνεται κάποια στιγμή δεν μπορεί να αλλάξει. Η ουσία είναι να περνάνε καλά. Ο πρωταθλητισμός είναι ένα κομμάτι ναι μεν πολύ ωραίο, αλλά έχει απαιτήσεις. Το δύσκολο στην κολύμβηση είναι ότι απαιτείται από παιδάκια μικρής ηλικίας να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία των υποχρεώσεων σε αγωνιστικό επίπεδο.

Εμείς πάντως από την πλευρά μας είμαστε πεπεισμένοι ότι όταν θα είμαστε έτοιμοι θα μπορέσουμε πραγματικά να κάνουμε κάτι πολύ καλό.

 

Κι επειδή βρισκόμαστε σε μια σημαντική αθλητική εγκατάσταση για το Δήμο μας, αυτήν του κλειστού κολυμβητηρίου Τρίπολης, τι θα λέγαμε σε ότι αφορά το χώρο στον οποίο προπονείτε και δραστηριοποιείστε στο συγκεκριμένο χώρο καθημερινά;

Ν.Κ.: Καταρχήν θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Τρίπολης για την στήριξη του όταν το έχουμε χρειαστεί, αλλά και για όλη την προσπάθεια της λειτουργίας του κλειστού κολυμβητηρίου, τουλάχιστον όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Σίγουρα αν υπήρχαν περισσότερο μέσα και δυνατότητες από οικονομικής πλευράς και όχι μόνο, σαφέστατα θα μπορούσαν οι συνθήκες να ήταν και καλύτερες. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αυτές οι επιπλέον δυνατότητες, οι άνθρωποι του Νομικού Προσώπου κάνουν το κατά δύναμη!

Π.Ν.: Είμαστε τυχεροί ειλικρινά που λειτουργεί το κλειστό κολυμβητήριο της Τρίπολης, γιατί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας υπάρχουν κολυμβητήρια που έχουν κλείσει, οπότε κι εμείς εδώ που είμαστε σχετικά μακριά από θάλασσα, είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτές τις αθλητές εγκαταστάσεις. Πρώτα για τα παιδιά μας που τα βάζω πρώτα μπροστά και μετά για τους ενήλικες που τώρα πια και αυτοί γενικότερα έχουν στραφεί περισσότερο στον αθλητισμό και σε ένα κομμάτι του αθλητισμού όπως είναι το κολύμπι. Σίγουρα επιδέχεται το κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου μας βελτιώσεις, σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα, αλλά ακόμη κι έτσι είμαστε καλά.

 

Σαν επίλογο αυτής της ενδιαφέρουσας συζήτησης που κάναμε, θα θέλατε να σχολιάσετε κάτι; Κι εν τέλει κάποιος που ενδιαφέρεται να φέρει το παιδί του ή να έρθει σε κάποιο από τα τμήματά σας που μπορεί να απευθυνθεί;

Ν.Κ.: Καταρχήν έχουμε τη σελίδα μας στο facebook στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.facebook.com/iridakolumvisi/, καθώς και στο τηλέφωνο: 695 544 6287. Εδώ στο χώρο του κολυμβητηρίου τις απογευματινές ώρες από τις 15:00 και μετά μπορεί κανείς να μας αναζητήσει.

Σε ότι αφορά τον επίλογο της κουβέντας αυτής, πρέπει να ευχαριστήσουμε όσους εμπιστεύονται το τμήμα κολύμβησης του «ΙΡΙΔΑ». Είμαστε στη διάθεσή των μελών μας για οποιοδήποτε προβληματισμό τους, απορία και γενικότερα σε ότι σχετίζεται με το αντικείμενο ενασχόλησής μας.

Τέλος δεν θα μπορούσαμε να ευχαριστήσουμε όλο το τιμ και τους ανθρώπους του Star Fitness Irida όπως είναι η Γιούλη Γιαννοπούλου και ο Αντώνης Γιαννόπουλος για την ουσιώδη και αμέριστη υποστήριξή τους! Τόσο το Star Fitness Irida, όσο και το τμήμα κολύμβησης ΙΡΙΔΑ, κλείνοντας θέλω να πω ότι αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν πρώτα απ’ όλα αυτό που κάνουν, έχουν τη θέληση να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κόσμου, με φιλοδοξίες και διάθεση κάθε μέρα για ένα βήματα εξέλιξης παραπάνω!

Π.Ν.: Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας προτιμά. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και όλα τα παιδιά του προπονητικού τιμ όπως ο Νίκος και η Ελένη, ασχολούμαστε με το προπονητικό κομμάτι στην κολύμβηση αρκετά χρόνια τώρα με σημαντική εμπειρία. Κάποιοι γνωρίζουν τη δουλειά μας και μας εμπιστεύονται και γι’ αυτό εμείς θέλουμε πάντα να ανταποκρινόμαστε ανάλογα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here